Vet aquí la teva mare

Coberta_Vet aquí la teva mare

Booktràiler: 

Fes un tast de la novel·la amb aquest preciós audiovisual creat per Josep Marimon i magníficament interpretat per Helena Escuté, Marga Folch i Èlia.

Fragments:

         Les mares del món no som del món. Ens sentim foragitades del món. Sobrepassades pel món. Arraconades al parc. Però el nostre racó ens uneix, ens reconforta, ens ajuda a respirar, ens refugia del món on les mares del món no hi tenim cabuda.

            Sortim al parc almenys un cop al dia. Entrem al recinte maternal dels mals d’esquena i de la felicitat. Parlem i reparlem de bolquers, de pits, de caques, de farinetes, de primeres passes, de pediatres, d’escoles bressol, de parts, de mares que es fan mares, de fills que es fan persones. Les paraules van teixint una xarxa suau i delicada entre les mares. Cada una de nosaltres agafa un cap del fil, el fil de la paraula, i aguanta amb la seva escolta. Cadascuna de nosaltres tiba el fil amb una força sobrehumana perquè cap de les mares no caigui sobre dur. Això és el parc.

          Escric la meva història sense saber massa quina és la meva història. Van sortint de dintre meu els bocins, els fragments d’una història que encara no he entramat, ni he construït, ni he planificat. Ni tan sols sé com acaba. Només sé com em sento i en què m’he transformat aquesta nit.

           I és que és així quan has tingut una filla, quan se t’ha mort l’última àvia al cap de sis dies, quan has rebut un ram de flors tan espantós com cop de puny, quan t’han qüestionat el teu dret de conciliació, quan has vist que treballar no serveix de massa, quan has vist fracassades les teves aspiracions de construir un món més de les mares del món que de ningú més, i quan vas tan cansada que no pots fer res més que sobreviure.

Ressenya:

Vet aquí la teva mare és un diàleg que una dona te amb ella mateixa a través de l’escriptura i la relectura d’un diari adreçat a la seva filla, en dos moments de la seva vida: quan es queda embarassada i es converteix en mare i quan, al cap de vit-i-sis anys, la filla s’independitza i marxa de casa.

En el primer moment, veiem com mitjançant l’escriptura d’aquest diari, va adquirint la seva nova identitat de mare i com va descobrint què vol dir i què implica tot això de “ser” mare i de “fer” de mare enmig d’un món que idolatra i alhora menysté la maternitat. En el segon moment, veiem com mitjançant la relectura d’aquest diari s’acomiada de la seva filla que s’independitza i com enfoca aquest nou punt i a part dins la seva vida.

La novel·la exposa com la maternitat impacta en les dones tant a nivell d’identitat com de quotidianitat, i sobretot es focalitza en les dificultats per a la conciliació laboral i familiar, un dels reptes pendents de la nostra societat. Per això, ofereix una doble mirada cap a la maternitat, com una qüestió col·lectiva, i alhora com una muntanya russa interior, al llarg de tot el procés: el quedar-se embarassada, l’embaràs, el part, el període de permís maternal, la tornada a la fenia, la conciliació, la discriminació laboral, la denúncia. I també quan, al cap d’uns anys, la filla s’independitza i el rol de mare queda trastocat de nou.

Laura Mencía: Vet aquí la teva mare. Edicions Saragossa: Barcelona, 2015.

Obra guardonada en la categoria El Cistell del certamen literari “Paraules a Icària” 2015, d’Edicions Saragossa i el Districte de Sant Martí.

On es pot trobar?

 Distribució:

Anuncis

1 comentari (+add yours?)

  1. Trackback: Xerrada Família i Feina | Llar d'infants Guinyol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: