Transparències

fotos

Tancat a casa, en Nasir s’ofega. I surt a mig matí a ventilar-se amb l’aire marí.

Quan en Nasir mira el mar, el que el meravella no és pas l’horitzó, perquè l’horitzó no deixa de ser una ratlla fictícia que obeeix a la necessitat d’un ordre i d’un futur millor. El que de debò el meravella quan mira el mar és la seva transparència.

En Nasir passa l’estona observant la puresa del mar, inestable i ondulant. Per això mira el mar des de la platja i no des de les roques. En el besllum de la mar, en Nasir hi veu la seva pròpia lleugeresa, el seu vaivé, la modulació incerta de la seva tria per la terra ferma, la seva traïció al destí familiar. En el besllum de la mar, no es veu la mort.

Com és que aquesta aigua tan dolça, lluminosa i fresca ha pogut ser tan feréstega i letal? Què ho fa que aquesta aigua incolora i indecisa hagi pogut matar tants homes valents, decidits, colrats pel sol, seduïts per la promesa de l’horitzó? L’avi, el pare, l’oncle, veïns, amics, tots morts per culpa de la inestabilitat del mar, per culpa dels miratges i dels vents que empenyen a emigrar.

Quan en Nasir mira el mar, el que el meravella no és l’horitzó, no, perquè l’horitzó amaga l’atzar obscur de les onades i dels vents, i fa creure que una simple ratlla és la que separa la transparència del mar de la del cel, quan tothom sap que no és així.

Anuncis

1 comentari (+add yours?)

 1. Pilar
  maig 31, 2016 @ 15:32:52

  En Nasir anyora la seva terra, la seva familia, la seva llengua, la seva casa, voldria saber la història d’en Nasir, masses pèrdues per tan pocs guanys. Tota una generació perduda per la guerra i la miseria. Un gran tema, necessari de ser abordat amb profunditat.
  ANDALE, Laura. Tu puedes!!!.
  Tamare.

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: